Brød, jeg kan bake brøøøøød!

Det er ingen hemmelighet at jeg er i overkant glad i mat. Det være seg å lage, å se andre lage, spise, lese om, lese om andre som spiser og så videre. Jeg elsker god mat. Baking, derimot, det har jeg liksom aldri fått inn under huden.

Når man lager mat kan man slumpe litt, erstatte ingredienser, legge til, trekke fra stort sett etter eget forgodtbefinnende. Men med bakst er spillereglene helt andre. Bakst er kjemi. Og siden jeg er av de som vel egentlig aldri følger oppskrifter helt slavisk, har jeg mistet litt motet av baking. Inntil jeg så denne:

Jeg har bakt dette brødet 7-8 ganger nå, og hver gang jeg tar kjelen ut av ovnen, og ser resultatet tenker jeg: Det er ikke mulig, har jeg bakt dette? Denne karamelliserte skorpen, denne duften, denne tyggemotstanden. Skulle tro jeg hadde dratt en Schakenda. Og det er virkelig så lett som det ser ut som, og blir helt ufattelig bra. Bare se:

Brød#1

Brød#2

Og når jeg ikke hadde noen stor nok keramisk kjele ble det foccacia:

Deigen er sikkert også fin til Pizza, uten at jeg har forsøkt. Det er så absolutt et finbrød, men det er ganske mettende, i tillegg kan man tilsette inntil 1/6 sammalt hvete, for å få litt høyere fiberinnhold. Et skikkelig helgebrød. Foruten den fantastiske smaken og konsistensen er det følgende faktorer som vinner meg over:

 • Jeg tar på deigen 1(en) gang i løpet av fremstillingen.
 • Man behøver ikke passe temperaturen, den kan heve i romtemperatur (12-18t) eller i kjøleskap (15-24 timer)
 • Man kan heve den 1, 2, eller tre ganger.

Dette betyr at man kan sette en deig, og bake den ut omtrent når det måtte passe. Den effektive arbeidstiden er ikke lang, og det smaker, lukter og knaser av håndverk.

Edit: 260310

Jeg fikk en kommentar på om jeg kunne legge ut oppskrift på brødet med norske måleenheter. I Wikipedia heter det at presisjon sjelden er påkrevet når det kommer til 1 cup, og jeg har rett og slett målt opp ingredienser i kopper. Store, små, med blomster og små griser på. Så sant råvarene er posjonert noenlunde i forhold til hverandre, og evt oppskalerer littebitt på gjær og salt hvis man tar større kopper har jeg så langt ikke klart å mislykkes. I ettertid tror jeg denne muligheten til å være lemfeldig og lykkes like fullt er noe av det som gjør at jeg liker å bake det.  Det er en veldig takknemlig oppskrift, og jeg er en takknemlig pike når jeg får godt brød.

Men altså:

3 kopper mel (inntil 1/6 sammalt hvete)

1,5 kopp vann

1,5 ts salt

1/4 ts gjær

Voila og god bakst!

8 kommentarer

Filed under mat

8 responses to “Brød, jeg kan bake brøøøøød!

 1. Nam, dette så kult ut:)

 2. Det _er_ det! Virkelig verdt et forsøk. 🙂

 3. Jeg skal helt klart sette denne deigen en eller annen gang i morra. Eller etter en liten lur i kveld. Mmmmm, ser og høres kjempedeilig ut – også så enkelt! ❤

 4. Jeg har _veldig_ god erfaring med denne metoden. Helt fantastisk brød. Og har eksperimentert med blandingsforhold ned til 25% hvetemel og resten fullkorn, fiber, kli og fryktelig sunne greier.

  Blir litt tettere, menluftig for å være så grovt, samme knasende skorpe og ekstra gode smak.

  Har prøvd å dokumentere litt her:
  http://eirikso.com/2010/01/17/how-to-make-the-best-bread-ever/

 5. Hjelpes. Dampovn. Du mener altså alvor! (litt misunnelig…) Har selv bare prøvd med ca 1/6 sammalt, men har hørt om folk som har tilsatt alt fra nøtter, til rotgrønnsaker, korn og frø og fått utelukkende gode resultater. Selv er jeg en slags loffpurist, men er litt keen på å prøve med kokt most gresskar.

 6. nam, så godt ut 😀

  jeg har forresten blogget om tapeten du viste meg før, eller hvertfall om aimee wilder som lager dem 😀 hun har mange kule ser du 😀 men takk for tips uansett 😀

 7. Øyvind

  Hei!
  Ser ikke oppskriften på siden din. Er det mulig for deg å legge ut dette med norske måleenheter og ikke amerikanske?baker selv brød hjemme flere ganger i uken, men har ikke sett denne varianten. Hadde satt stor pris på det…
  På forhånd, tusen takk…

 8. Hei Øyvind. Nå har jeg lagt ut en oppskrift, eller en slags guideline. Lykke til med baking, og si gjerne i fra om det ble vellykka. En matskribent ved navn Viestad eller noe i den duren;), har også lagt ut en oppskrift her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s